Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 6

Home Forums Re:Partia nr 6

#43189
Edyta
Participant

[b]Biscotti – sucharki – ciasteczka podwójnie wypiekane[/b]

[i]Sk³adniki:[/i]
1/2 szklanki mas³a
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 ³y¿eczka ekstraktu z wanili
1 ³y¿ka likieru amaretto
1 szklanka posiekanych migdalów
3 szklanki m±ki
3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli

[i]Sposób wykonania:[/i]
Zmiksowaæ mas³o i cukier. Dodaæ jajka, waniliê, Amaretto i ponownie zmiksowaæ. Dodaæ m±kê proszek do pieczenia i sól. Miksowac na ma³ych obrotach. Dodaæ migda³y (posiekane, najlepsze s± bez skórki ale nie p³atki migdalów ). Ciasto podzieliæ na 2 cze¶ci. Zrolowaæ na posypanej lekko m±k± powierzchni tak aby wysz³y 20-kilku centymetrowe wa³ki (waleczki nie musz± byc okr±gle mo¿na je leeko przyp³aszczyæ z wierzchu). Umie¶ciæ je nablaszce w odleg³o¶ci przynajmniej 6 cm od siebie (urosn±). Wstawic do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Piec przez 20 -25 minut a¿ bêd± z³ote. Wyj±æ zpiekarnika i zdj±æ z blachy. Odczekaæ okolo 15 minut aby ciasto przestyg³o. Poci±æ na kawa³lki o szerokoæi 1-1i1/2 cm. U³o¿yæ ponownie na blaszce i piec oko³o 8-12 minut a¿ bêd± delikatnie zabr±zowione. Po ca³kowitym wystygniêciu prze³o¿yæ do pojemników nie przepuszczaj±cych powietrze. Mozna je jeszcze delikatnie po wierzchu posypaæ cukrem pudrem. Je¶æ z kaw± albo maczaj±c w niej.
* ciasto jest lepi±ce nie dodawaæ wiêcej m±ki

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Post edited by: mudzia, at: 2005/03/13 09:36