12 marca 2005 at 23:38
#43178
Edyta
Participant
[b]Zasma¿ana czerwona kapusta:[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
20 dag mielonki (z wieprzowiny)
80 dag kapusty czerwonej
8 dag s³oniny
1 jab³ko
1 cebula
1 ³y¿ka m±ki
kwasek cytrynowy
go¼dzik
sól
cukier
[i]sposób wykonania:[/i]
Cebulê drobno pokroiæ. Kapustê oczy¶ciæ i poszatkowaæ. W³o¿yæ do garnka razem, zalaæ 2 szklankami wody, doprawiæ go¼dzikiem, sol± i cukrem i ugotowaæ. Dodaæ kwasek cytrynowy i starte jab³ko. Na patelni stopiæ s³oninê, czê¶æ t³uszczu odlaæ , a do pozostawionego dodaæ m±kê i zrumieniæ, dodaæ do kapusty i zagotowaæ. Przed podaniem pokroiæ mielonkê i podsma¿yæ. Podawaæ razem z kapust± ale nie mieszaæ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)