Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 6

Home Forums Re:Partia nr 6

#43156
Edyta
Participant

[b]Sa³atka ze szpinakiem[/b]

[i]Sk³adniki:[/i]
8-10 szklanek ¶wie¿ego porwanego szpinaku
3/4 szklanki pokrojonej w plasterki rzodkiewki
1/2 szklanki pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
1/2 szklanki startego sera cheddar
1/4 szklanki oleju
1 ³y¿ka cukru
1 ³y¿ka soku z cytryny
1 ³y¿ka majonezu
1 ³y¿ka musztardy
2 ³y¿eczki octu jab³kowego
1/2 ³y¿eczki soli
1 z±bek czosnku -zmia¿d¿ony
6 plastrów beconu, dobrze wypieczonego, chrupi±cego, ods±czonego z t³uszczu i drobno pociêtego lub pokruszonego

[i]Sposób wykonania:[/i]
W misce zmieszaæ szpinak, rzodkiew, czerwon± cebulê i ser. Przygotowaæ sos: wymieszaæ olej, cukier, sok z cytryny, majonae, ocet, musztardê, sól i czosnek.
Na sa³atke polaæ sos (okolo 1/2 powinno wystarczyæ) i na wierzchu u³o¿yæ spieczony boczek.
*sos trzymaæ w lodówce do 4 dni

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)