[b]Sa³atka z tortellini[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 paczki tortellini ( z serem)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2 ³y¿eczki posiekanej natki pietruszki
1 ³y¿eczko oregano
1/2 ³y¿eczki soli
6 jajek
oko³o 1/2 kg li¶ci szpinaku
1 szklanka pokruszonego sera feta
½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
[i]Sposób wykonania:[/i]
W garnku zagotowaæ wodê i osoliæ j±. W³o¿yæ tortellini i gotowaæ oko³o 7 minut albo tyle aby by³y al. Dente. Ods±czyæ. Zmieszaæ oliw, sok z cytryny, ocet winny, natkê pietruszki, oregano i sól. Zmieszaæ sos z tortellini, przykryæ i wstawiæ do lodówki na 2 godziny. Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w æwiartki. Zmieszaæ szpinak z serem feta i cebul±, tak aby powsta³a pasta. Pastê zmieszaæ z tortellini, prze³o¿yæ do miski i ob³o¿yæ wokó³ æwiartkami jajek.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)