[b]Babka nale¶nikowo-kapu¶ciana[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 i 1/2 szklanki m±ki
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka ciep³ej wody
2 ³y¿ki oleju
sól
nadzienie: 40 dag kapusty
1 cebula
4 dag t³uszczu
kilka pieczarek
10 dag kie³basy
p³aska ³y¿ka m±ki
pieprz
t³uszcz do wysmarowania blachy
[i]Sposób wykonania:[/i]
Rozmieszaæ mleko z jajkami, dodaæ m±kê, odrobinê soli, wyrobiæ ciasto i dodaæ ciep³ej wody, tyle aby ciasto by³o p³ynne oraz olej. Usma¿yæ cieniutkie nale¶niki. Powinno wyj¶æ kilkana¶cie sztuk (14-18)
Kapustê ugotowaæ, odparowaæ wodê i posiekaæ. Cebule obraæ. Pokroiæ pieczarki i cebule i podsma¿yæ. Kie³basê pokroiæ w bardzo drobn± kosteczkê. Do patelni do³o¿yæ kapustê i kie³basê, oprószyæ m±k± i wszystko zasma¿yæ. Formê wysmarow±c t³uszczem. Uk³adaæ warstwowo nalesniki i farsz. Zaczynaj±c od nale¶nika i koñcz±c na nim. Przycisn±æ i zapiec.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)