Wielkanoc to procz jajek rozne wedliny i wypieki. Wedliny: szynka, kilka rodzai kielbas i biala kielbasa, inne wedliny i kabanosy + dodatki. Z wypiekow babki, mazurki, serniki, torty. Trzeba cos wybrac. Ja zaczynam poranek wielkanocny z biala kielbasa (wywar na zurek), polmiskiem roznych wedlin, bulka drozdzowa i jakas babka. Do bialej kielbasy jak i do wedlin nalezy podac chrzan, cwikle, rozne marynaty, pikle i sos chrzanowy zimny (podalam w przepisach). W mojej rodzinie byla tradycja, ze do wedlin w tym czasie podawalo sie jedynie bulke drozdzowa, slodkawa z rodzynkami zamiast chleba. Kto by chcial, podam moj wyprobowany przepis. Polmisek z wedlinami nalezy wylozyc salata, na niej wedliny, przybrac jajkami, galazkami pietruszki, itd. Naturalnie musi byc talerzyk z ugotowanymi jajkami pokrojonymi w cwiartki do dzielenia sie. Na obiad moze byc zurek na wywarze z bialej kielbasy, jakas pieczen albo cos z drobiu, dodatki i desery. Tradycyjne sa babki i mazurki, a serniki, torty czy placki nie zaszkodza. W sprawie szynki, trzeba sie zorientowac, czy mozna zamowic szynke wedzona nie parzona i samemu sobie potem ugotowac, mam wyprobowany sposob. Wywar swietny na barszcz czysty albo tez na zurek. Jesli nie, to kupic szynke jaka jest, naturalnie najlepsza bedzie domowa, ale nie kazdy moze robic. Do potraw wino, najlepiej biale powytrawne lub wytrawne, soki owocowe, kawa, herbata. Na Wielkanoc zapominam o musztardzie i keczupie, robie sos chrzanowy do wedlin i podaje cwikle, ogorki kiszone i marynowane, inne pikle, grzybki marynowane itp. Anerite.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi