Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 3

Home Forums Re:Partia nr 3

#42910
Edyta
Participant

[b]Karmelowa galaretka[/b]

[i]Sk³adniki:[/i]
3 szklanki mleka
1/2 szklanki ¶mietanki
8 ³y¿ek cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 ³y¿ki ¿elatyny

[i]Sposób wykonania:[/i]
¯elatynê wymieszac z 8 ³y¿kami wody, pozostawiæ na oko³o 20 minut, do rondelka wsypaæ 4 ³y¿ki cukru, ogrzewaæ na ma³ym ogniu, gdy masa siê zrumieni i bêdzie jasno-br±zowa odstawiæ, doadaæ gor±cej wody i ogrzewaæ do czasu a¿ karmel sie rozpu¶ci. Mleko zagotowaæ z pozosta³ym cukrem, pod koniec dodaæ ¿elatynê. Gdy zacznie wrzeæ, odstawiæ, wymieszaæ z karmelem, cukrem waniliowym i ¶mietank±. Ostudziæ. Podawaæ jak siê zsi±dzie.

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)