[b]Kurczak w jarzynach[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Kurczak
2 szt czerwonej papryki
5 szt czarnych wydrelowanych oliwek
5 szt zielonych wydrelowanych oliwek
pêczek dymki
1/3 szklanki bulionu (z kostki)
1/3 szklanki bia³ego wina
tymianek suszony (³y¿ka)
oliwa
sól
pieprz
natka pietruszki
[i]Sposób wykonania:[/i]
Kurczaka natrzeæ oliw±, sol± pieprzem i tymiankiem. Odstawiæ na 2-3 godziny. Blachê wysmarowaæ oliw±, po³o¿yæ na niej kurczaka. Polaæ bulionem i winem(zostawiæ kilka ³y¿ek). Kurczaka piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Zmniejszyæ temperaturê do 170 stopni C. Polewaæ wytworzonym sosem.
Paprykê pokroiæ w paseczki. Dymkê pokroiæ w pó³kola (szczypior odcinamy). Sma¿ymy na oleju. Warzywa przyprawiæ sol± i pieprzem. Po podsma¿eniu prze³o¿yæ do kurczaka, posypaæ pokrojonymi oliwkami i polaæ reszt± bulionu i wina. Piec jeszcze oko³o 15- 20 minut. Przed podaniem posypaæ natk± pietruszki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 11:19