[b]Kurczak w sosie pieczarkowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
0,5 kg piersi z kurczaka
1 cebula
20 dag pieczarek
15 dag ¶mietany
1/2 kostki roso³ku w kostce
1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
olej
sól
pieprz
vegeta
natka pietruszki
[i]Sposób wykonania:[/i]
Pier¶ pokroiæ w kosteczkê, obsypaæ lekko veget±. Cebulê pokroiæ w cieniutkie kr±¿ki. Pieczarki op³ukaæ, osuszyæ i pokroiæ. Na patelni sma¿yæ kawa³ki kurczaka przez kilka minut ( patelnia ¶rednio rozgrzana). Dodaæ cebulê i grzyby, podsma¿yæ. Kostkê roso³ow± rozpu¶ciæ w ½ szklance wod± i wlaæ na patelniê. Dusiæ oko³o 7 minut. Kwa¶n± ¶mietanê wymieszaæ z m±k± ziemniaczan±, wlaæ na patelnie i zamieszaæ. Przyprawiæ sol± i pieprzem. Przy podaniu posypaæ natk± pietruszki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/07 11:20