Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 1

Home Forums Re:Partia nr 1

#42830
Edyta
Participant

[b]Faszerowana papryka[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
6 kolorowych papryk
[u]nadziedzie:[/u]
0,5 szklanki ry¿u
0,3 dag miêsa mielonego
1 cebula
sól
pieprz
ga³ka muszkata³owa
1 jajko
[u]do sosu:[/u]
1 i 1/2 cebuli
1 listek laurowy
1 ³y¿eczka m±ki
1 ma³a marchewka
1 ³y¿eczka m±ki
1/2 kostki roso³owej
2 szklanki wody
1 ³yzka koncentratu pomidorowego
szczypta papryki
curry
sól
pieprz
olej do podsma¿enia

[i]Sposób wykonania:[/i]
Ry¿ op³ukaæ i namoczyæ w 1 szklance wody, a nastêpnie gotowaæ w tej samej wodzie przez 5 minut.Cebulê drobno posiekaæ i lekko zrumieniæ na patelni. Dodaæ ja do miêsa, a tak¿e ry¿, jajo sól i pieprz oraz ( na czubku no¿a) ga³ki muszkatalowej. Dobrze wyrobiæ.
Papryke umyæ, z góry przy ogonku wyci±æ kolo ( jakby kapelusik-1,5-2,5 cm ¶rednicy). przez ten otwóroszy¶ciæ papryke z ziaren, nadziac farszem i przycisn±c spowrotem "kapelusikiem".
Na oleju podsma¿yæ 1/2 cebuli (du¿a kostka) i pó³talarki malej marchewki, dodaæ 1 ³yzeczkê m±ki i przecier pomidorowy. Mieszaæ , dolaæ 1 szklankê wody ci±gle mieszajac.
Nadziane papryki u³o¿yæ ¶ci¶le w garnku na u³o¿one na dnie pó³talarki cebuli. Zalaæ 1 szklank± roso³ku, wrzuciæ listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, posypaæ odrobina curry i sos z patelni. Dusiæ pod przykryciem oko³o 30 minut. Spróbowaæ i jesli potrzeba doprawiæ jeszcze sol±, pieprzem i papryk±.

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Post edited by: mudzia, at: 2005/03/06 14:14