[b]Tort z kremem owowocowym[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
ciasto:
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka m±ki
krem owocowy:
1 kostka mas³a
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka miêkkich owoców
sok z 1/2 cytryny
2 ³y¿eczki koniaku
2 ³y¿eczki spirytusu
galaretka:
100 gram galaretki w proszku
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wina gronowego
1 szklanka owoców
[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka z cukrem ubic na parze na gesta masê, dodaæ przesian± m±kê zmieszn± z cukrem waniliowym i wymieszaæ. Piec w tortownicy ok 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Zimny biszkopt przekroic na 3 równe kr±¿ki, posmarowaæ ka¿dy kremem owocowym. Czê¶æ kremu zostawiæ na dekoracjê, a nastêpnie u³o¿yæ jeden na drugim. Tort owin±æ paskiem papieru tworz±c obrêcz wystaj±c± podnad tort oko³o 1,5 cm. U³o¿yæ owoce i zalaæ gêstniej±c± galaretk±. Odstawiæ do och³odzenia. Zdj±æ papier, udekorowaæ pozosta³ym kremem.
Krem owocowy: Jaja z cukrem ubiæ na parze i przestudzone po³±czyæ z mas³em utartym na masê. Dodaæ sok z cytryny i zmia¿d¿one owoce oraz spirytus i koniak, dok³adnie wymieszaæ.
Galaretka: galaretkê rozpu¶cic we wrz±tku, dodaæ wino i odstawiæ do lekkiego zgêstnienia. Jako owoce sprawdzaj± sie np. TRUSKAWKI!
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)