[b]Udka kurczaka faszerowane[/b]
[i]Skladniki:[/i]
4 udka
2 surowe kie³baski
20 obranych orzeszków pistacjowych
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
1/2 ³y¿eczki przyprawy do pasztetów
3 kieliszki winiaku
4 plastry êdzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 ³y¿ka mas³a
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki sosu pieczeniowego
sól
pieprz
[i]Sposob wykonania:[/i]
Ko¶ci nale¿y oddzieliæ od skóry staraj±c siê jej nie uszkodziæ. Farsz z kie³basy wymieszaæ z petruszk±, pistacjami, przypraw± do pasztetu, kieliszkiem winiaku, sol± i pieprzem. Farszem wypelniæ udka kurczaka, przykryæ plastrem boczku i obwi±zaæ nitk±, posypaæ sol± i pieprzem. Marchewkê i cebule pokroic. Na ma¶le obsmazyæ udka, odaæ warzywa i re¶ztê winiaku – podpaliæ. Dopiero potem dodaæ czerwone wino. Piec bez przykrycia oko³o 25 minut w temeraturze 200 stopni C. Na koniec dodaæ i po³±czyæ gotowany sos.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)