Patelnia z pikantnym miesem mielonym
1 cebula
1 zabek czosnku
2 lyzki oliwy
400 g miesa mielonego wolowego
300 g makaronu – sprezynki
sol, pieprz, papryka mielona
1 papryczka chili
1 puszka groszku
300 g pieczarek
1 puszka pomidorow
3 lyzki przecieru pomidorowego
Cebule i czosnek dokladnie posiekac i wrzucic na rozgrzany olej, poddusic, dodac mieso mielone i mocno przysmazyc.
Dodac sol, pieprz, papryke, chili, groszek i pieczarki pokrojone w plasterki i pomidory. Wszystko dusic okolo 10 minut, doprawic przecierem.
Przygotowac makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i wsypac na patelnie, wymieszac i podawac.
. Penne z szynka
1 opakowanie makaronu penne
1 – 2 kartoniki pomidorow pasteryzowanych
lub pomidorow w puszce
200 g szynki gotowanej
150 g sera zoltego
10-15 oliwek
kilka listkow swiezej bazylii
sol, pieprz, smietana do zageszczenia sosu
2 zabki czosnku przecisniete przez praske
Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, zeszklic, nastepnie wlac pomidory lub przecier i dusic razem okolo 10 minut, sos przyprawic sola, pieprzem, odrobina tabasco (nie jest to konieczne), zagescic smietana wymieszana z odrobina maki ziemniaczanej (sos powinien byc dosyc gesty)
Szynke i ser zloty pokroic w paski, oliwki na polowki.
Przygotowac makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
1/3 czesc makaronu wsypac do naczynia zaroodpornego, posypac szynka, serem zoltym, oliwkami i zalac sosem, wsypac znowu makaron znowu szynke, ser i oliwki i znowu zalac sosem i trzecia warstwe jak powyzej (uwaga – nie mieszac). Udekorowac swiezymi listkami bazylii. Przykryc, trzymac w cieple, podawac po okolo 10- 15 minutach.
Penne z kurczakiem i mozarella
2 piersi kurczaka – 250 g
sol, pieprz, oliwa
1 puszka pomidorow lub 5 swiezych
2 kulki mozzarelli
50 g zielonych oliwek
10 lyzek oliwy z oliwek
400 g makaronu penne (rurki)
sol, 10 listkow bazylii
Piesi kurczaka pokroic na kostke, doprawic pieprzem i smazyc na oliwie, wrzucic do salaterki.
Pomidory i mozarelle pokroic w kostke i dorzucic do kurczaka, dodac oliwki, oliwe i mocno przyprawic pieprzem. Penne przygotowac zgodnie z przpisem na opakowaniu, dodac do salaterki i dokladnie wymieszac, podawac natychmiast posypane listkami bazylii
Penne Aguliny
1 kurczak (moze byc gotowany lub pieczony)
1 opakowanie makaronu penne
2 male cukinie
4 pomidory (moga byc z puszki)
1 por (biala czesc)
2-3 lyzki pesto
1 zabek czosnku
tabasco, sol, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa, smietana
20 dag sera feta
kilka oliwek
Kurczaka obrac ze skory usunac kosci i pokroic w raczej wieksze kawalki.
Rozgrzac na duzej patelni oliwe, dodac posiekany zabek czosnku, nastepnie wrzucic cukinie pokrojone w polplasterki, podsmazyc, wrzucic pora pokrojonego w krazki przesmazyc i calosc skropic lekko octem balsamicznym (nie jest to konieczne ale wzbogaca smak potrawy)
nastepnie wrzucic na patelnie pokrojone pomidory i smazyc kilka minut, dodac odrobine przecieru pomidorowego i pesto, zagescic smietana, przyprawic tabasco, sola i pieprzem.
Makaron ugotowac zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotowac duzy garnek – wrzucic do niego ugotowany makaron i sos z patelni, energicznie zamieszac, posypac calosc serem feta, zamieszac, wrzucic kurczaka, wymieszac.