Składniki:
• 1 łyżka miodu
• 50 ml jasnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 50 g imbiru
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek natki kolendry
• 2 małe ostre papryczki chilli
• 600 g piersi z kurczaka (można wykorzystać dowolne mięso o delikatnej strukturze – wołowe, jagnięce, piersi z kaczki lub wieprzowe)
• 200 ml mleka kokosowego
• 100 g masła orzechowego
• 1 bulionetka Bulion drobiowy KNORR
• sok z jednej cytryny
• 80 ml Ramy Culinesse lub inny tłuszcz roślinny do smażenia
• patyczki do szaszłyków
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj w misce miód, sos sojowy, olej sezamowy oraz połowę startego na tarce imbiru, czosnku, posiekanej kolendry i drobno posiekanej ostrej papryki.
Pokrój mięso w cienkie, ale długie paseczki, wymieszaj z przygotowaną wcześniej marynatą, odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Przygotuj sos łącząc ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe, pozostałą cześć imbiru i ostrej papryki. Dodaj 100 ml wody i bulionetkę Bulion drobiowy KNORR. Całość zagotuj cały czas mieszając.
Dopraw sos kolendrą i sokiem z cytryny, odstaw do ostudzenia.
Nabijaj zamarynowane mięso na patyczki zaginając pasek mięsa naprzemiennie w zygzak. Smaż mięso na patelni na niewielkiej ilości Ramy Culinesse. Podawaj sataje z sosem. {hidetags}