Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym

Składniki:
• 400 g jagnięciny lub wieprzowiny
• 1 Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym KNORR
• 2 pomidory
• mały pęczek mięty
• 300 g ryżu
• 1 czerwona cebula
• 80 ml majonezu babuni Hellmann’s
• 80 ml ketchupu ognistego Hellmann’s
• 1 średni zielony ogórek
• 200 ml gęstego jogurtu – najlepiej typu greckiego
• 1 ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:
Gyros:
Mięso pokrój w grube paski i przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu Fixu Gyros z sosem paprykowo-ziołowym KNORR. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory.

Całość duś przez około 15 minut pod przykryciem, na koniec dodaj pokrojoną w paseczki miętę. Gyros podawaj z ugotowanym ryżem, plastrami czerwonej cebuli, z sosem tzatziki i sosem paprykowo-ziołowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Sos Tzatziki:
Obierz ogórek , przetnij go na cztery części, wytnij z ogórka nasiona, resztę zetrzyj na grubej tarce. Całość połącz z jogurtem i dodaj ząbek czosnku, zmiażdżony wcześniej w prasce. {hidetags}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *