Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mariusz Karbowski

Forum Replies Created

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Śmaczny kolorowy drink #45917
    Mariusz Karbowski
    Participant

    Cytat: „tego drinka musisz potrzasac dla odpowiedniego wymieszania skladnikow” – (po polskiemu) bezpośrednio skopiowałem z Twojego posta: „Szakerem sie potrzasa dla odpowiedniego wymieszania skladnikow”, poza tym, skoro taka z Ciebie polonistka i tak dbasz o język polski, to dlaczego nie używasz polskich znaków?
    Nie atakuj mnie, skoro nic o mnie nie wiesz, jak dotąd nie chciałem Cię obrazić, ale widzę, że jesteś ignorantką, która nie potrafi przyznać się do błędu.
    Ponadto jesteś chyba niezbyt dobrze poinformowana w kwestii języków obcych. Ile ich znasz dokładnie? Np. język niemiecki ma zapożyczenia z angielskiego, francuskiego czy z krajów Beneluksu.
    A kuchnia? Naprawdę sądzisz, że inne narodowości nie korzystają z cudzych przepisów? Kuchnia francuska, włoska, chińska… W każdym rozwiniętym kraju ją znajdziesz. A jeśli sądzisz, że polska kuchnia jest niedoceniana, to wybierz się np. do Anglii i zobacz, ile zapłacisz za zwykłą polską kiełbasę.
    Nie obarczaj mnie też winą ludzi, którzy piszą „sory”, swój gniew możesz wyładować na nich a nie na mnie. Jeśli brak Ci racjonalnych argumentów, to nie pisz nic.
    O Mikołaju Reju już wcześniej pisałaś, jeśli znasz tylko jednego spośród wybitnych polskich pisarzy, to bardzo mi przykro, ale masz ograniczoną wiedzę.
    Nie próbuj mnie sprowokować, pytaniami o wiedzę polonistyczną, bo nie zamierzam się nią chwalić, nie potrzebuję takich zagrywek, żeby pokazać „jaki jestem elokwentny”.
    Skoro jesteś takim ekspertem w dziedzinie polonistyki, to może powiesz nam skąd masz tak szeroką wiedzę na temat słów które się przyjęły, a które nie?

    in reply to: Śmaczny kolorowy drink #45915
    Mariusz Karbowski
    Participant

    Zacznijmy od tego, że to nie jest forum polonistyczne i nie o tym powinno się tu pisać, ale już skoro o tym mowa, to neologizmy nie są niczym złym, od zawsze wprowadza się je do języka, między innymi po to, żeby uprościć jakąś wypowiedź – po co zastępować jedno słowo (np. szejkować) całym zdaniem, zwłaszcza, że w pracy jest to wręcz głupie – barman, tego drinka musisz potrząsać dla odpowiedniego wymieszania składników. No i druga rzecz- czym potrząsać – SHAKEREM. Jak to zastąpisz, droga Anerite. Wielu słów stosowanych w konkretnym zawodzie nie da się zastąpić – wiem o tym, studiuję na politechnice i większość terminów nie ma swoich polskich odpowiedników.
    A co do soku – to nie jest forum żywnościowe – można kupić sok bananowy w większości sklepów spożywczych, a czy on jest naturalny, to już nie jest powód do rozważań w tym temacie. Nie masz ochoty – nie pij go,ale nie zaśmiecaj forum.
    Nawet zwykły Kubuś zawiera sok z bananów.

    in reply to: Śmaczny kolorowy drink #45772
    Mariusz Karbowski
    Participant

    Zacznijmy Anerite.
    Owszem jest taki sok produkowany swoja drogą przez znaną wszystkim markę Cappy, dostępny na dobrą sprawę w każdym lepszym sklepie spożywczym. Nie jest to żaden preparat chemiczny ani tym bardziej syrop barowy z większą ilością emulgatorów itp itd.
    Co do pisowni, na barze nie używasz słowa potrząsa shakerem, tylko szakuje, szejkuje, szejkeruje, shakuje jak kto woli. Możliwe, że nie istnieje takie słowo w słowniku języka polskiego, nie neguje tego.
    Poza tym, z klasyką oczywiście nie będę się bił, mojito ma grubo ponad pół wieku na karku. Prezentowany tu drink jest autorski, jego wykonanie to koszt rzędu 6-7 minut, jeżeli nie masz ochoty, masz ekstremalnie mało czasu, to nie krytykuj dopóki nie spróbujesz. Pozdrawiam i życzę smacznego.

    Co do mojito (emerytka).
    Zgodzę się, że mojito jest bardzo dobrym drinkiem, szybko przyrządzanym i tak dalej. Z tą drobną różnicą, że każdy mojito zna, jest klasycznym drinkiem, który można nabyć w każdym barze i w każdej książce z przepisami na drinki. Mój drink jest autorski, nigdzie nie był opisany. Myślę, że w tym portalu właśnie o to chodzi, żeby podawać przepisy własnych drinków, a nie tych ogólnodostępnych, ale jak kto woli. Ja na pewno nie będę wrzucał przepisów na tequile sunrise, irish coffee, cuba libre czy zwykłego screwdrivera. Pozdrawiam.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)