Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
PaulinaParticipant
"Zupa z m³odych ziemniaków"
Sk³adniki:
12 ziemniaków
1 pietruszka
3 cebule
100 g s³oniny
sólSposób wykonania:
Ziemniaki obraæ i ugotowaæ z dodatkiem soli.Przed koñcem gotowania do³ozyæ pietruszkê oraz drobno pokrojon± i przesma¿on± cebulê,jak te¿ kawa³ki solonej s³oniny.
Przepis zosta³ nadany na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 B)
PaulinaParticipant"Ucha rybacka"
Sk³adniki:
400 g ryby
2 ziemniaki
1 marchew
1-2 cebule
seler
pieprz
sólSposób wykonania:
Rybê sprawiæ,wypatroszyæ,w³o¿yæ do rondla i zalaæ wod±.Do gotuj±cego sie wywaru dodaæ obrane i pokrojone w kostkê marchew,ziemniaki,cebulê,seler oraz pieprz.Szybko doprowadziæ do zagotowania,posoliæ,po czym dogotowaæ na ma³ym ogniu.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Rzodkiew z gêsim smalcem"
Sk³adniki:
2-3 rzodkwie
1 cebula
1 ³y¿ka sto³owa gêsiego smalcu
sólSposób wykonania:
Rzodkiew obraæ,umyæ w zimnej wodzie i zetrzeæ na tarce o du¿ych otworach.Obran± cebulê posiekaæ,zimieszaæ z przygotowan± rzodkwi±,doprawiæ roztopionym smalcem i posolic do smaku.
Przepis zosta³ nades³any na Drugê Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Sa³atka z buraków ze ¶mietan±"
Sk³adniki:
2-3 buraki
3 ³y¿ki sto³owe ¶mietany
1 ³y¿ka sto³owa 3% octu
sólSposób wykonania:
Buraki ugotowane w ³upinie (w celu zachowania koloru mo¿na dodaæ do octu)obraæ,zetrzeæ na tarce o du¿ych otworach,po czym posoliæ do smaku i dodaæ ¶mietanê.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Pampuszki ziemniaczane"
Sk³adniki:
12 ziemniaków
pó³ szklanki m±ki
1 jajko
2 ³y¿ki sto³owe mas³a topionego lub oleju
pó³ szklanki ¶mietany
sólSposób wykonania:
Ziemniaki ugotowane w ³upinie ostudziæ i obraæ,po czym przepu¶ciæ przez maszynkê.Nastêpnie dodaæ sól,jajko oraz m±kê i wymieszac,a¿ powstanie masa o jednolitej konstystencji.Przygotowan± masê rozwa³kowaæ na grubo¶æ 2 cm,pokroiæ na niewielkie romby i obsma¿yæ.Gotowe pampuszki polaæ ¶mietan±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Krokiety ziemniaczane z miêsem"
Sk³adniki:
12 ziemniaków
2 jajka
4 ³y¿ki sto³owe smalcu
3 ³y¿eczki do herbaty m±ki
3 ³y¿ki sto³owe tartej bu³ki
4 ³y¿ki sto³owe ¶mietany
sólSposób przygotowania:
Starte surowe ziemniaki odcisn±æ,dodaæ 1 jajko oraz sól i wymieszaæ.Z masy ziemniaczanej formowaæ niewielkie kulki,nape³niaæ je farszem miêsnym,panierowaæ w m±ce,jajku i tartej bu³ce,a nastêpnie podsma¿yæ,u³o¿yæ w brytfannie,polaæ roztopionym mas³em i udusiæ.Przed podaniem polaæ ¶mietan±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Chrust ziemniaczany"
Sk³adniki:
6-7 ziemniaków
3 szklanki m±ki
1-2 jajka
0,3 szklanki oleju
sólSposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki przepu¶ciæ przez maszynkê po czym zmieszaæ z m±k±,¿ó³tkami i ubitymi bia³kami.Uzyskan± masê cienko rozwa³kowaæ,a nastêpnie pokroiæ na ma³e romby i ka¿dy przeci±æ w ¶rodku.Sma¿yæ je we fryturze.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Ziemniaki z grzybami w ¶mietanie"
Sk³adniki:
7-8 ziemniaków
400 g grzybów
2-3 cebule
1 ³y¿ka sto³owa m±ki
0,3 szklanki topionego mas³a
pó³ szklanki ¶mietany
zielenina
pieprz
sólSposób wykonania:
Pokrojone w kostkê ziemniaki usma¿yæ na pó³ miêkko,po czym zmieszaæ z gotowanymi grzybami i usma¿yæ.Dodaæ przesma¿on± cebulê,m±kê,pieprz i ¶mietanê,wymieszaæ,przykryæ patelniê pokrywk± i wstawiæ na 5-10 minut do piekarnika.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Kopytka bia³oruskie"
Sk³adniki:
12 ziemniaków
pó³ szklanki m±ki
1 cebula
200 g s³oniny
sólSposób wykonania:
Do startych ziemniaków dodaæ m±kê oraz sól i wymieszaæ.Powsta³e ciasto rozwa³kowaæ i pokroiæ na pasma,a nastêpnie na kawa³ki d³ugo¶ci 2-3 cm,po czym zapiec w piekarniku w brytfannie posmarowanej t³uszczem.Zapieczone kopytka ugotowaæ i podaæ je ze sma¿on± cebul± i s³onin±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Sasznie bia³oruskie z twarogiem"
Sk³adniki:
10 ziemniaków
pó³ szklanki m±ki
1 cebula
200 g twarogu
2 jajka
sólSposób wykonania:
Ugotowane w ³upinie ziemniaki obraæ i ut³uc,dodaj±c m±kê,jajko i sól.Dobrze wymieszaæ i uformowaæ placuszki.Po¶rodku ka¿dego k³a¶æ farsz z twarogu zmieszanego z surowym jajkiem i zacisn±æ brzegi.Sasznie panierowaæ w m±ce,a nastêpnie usma¿yæ z obu stron.Podawaæ na gor±co z mas³em lub ¶mietan±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"Placki ziemniaczane z bursznic±"
Sk³adniki:
12 ziemniaków
1 ³y¿ka sto³owa m±ki
3 ³y¿ki sto³owe oleju
3/4 szklanki cukru
200 g bursznicy w zalewieSposób wykonania:
Ziemniaki obraæ i zetrzeæ na tarce o ma³ych otworach.Do tej masy dodaæ sól oraz m±kê wszystko wymieszaæ i sma¿yæ.Brusznicê oddzieliæ od soku,który nale¿y zagotowaæ z cukrem,w³o¿yæ do niego brusznicê i podaæ do placków ziemniaczanych.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)
PaulinaParticipant"¦wie¿e grzyby sma¿one z cebul±"
Sk³adniki:
450 g grzybów
1 cebula
100 g s³oniny
sólSposób przygotowania:
Grzyby oczy¶ciæ,sparzyæ wrz±tkiem,umyæ,pokroiæ i usma¿yæ na s³oninie,dodaj±c przesma¿on± cebulê i sól.Trzymaæ na ogniu,a¿ bêd± miêkkie.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆
PaulinaParticipant"Pieczarki sma¿one"
Sk³adniki:
200 g pieczarek
2 ³y¿ki sto³owe topionego mas³a
1-2 cebule
sólSposób wykonania:
Pieczrki odpowiednio przygotowaæ,po czym pokroiæ,obsma¿yæ na ma¶le,posoliæ i zamieszaæ z przesma¿on± cebul±.Podawaæ z gotowanymi ziemniakami.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆
PaulinaParticipant"Marchew duszona z jab³kami"
Sk³adniki:
7 marchwi
4 jab³ka
3 ³y¿ki sto³owe cukru
2 ³y¿ki sto³owe mas³a
sólSposób wykonania:
Surow± marchwe pokroiæ w du¿± kostkê,dodaæ mas³o oraz trochê wody i udusiæ.Na 15 minut przed koñcem duszenia dodaæ kawa³ki jab³ek,cukier,sól i mas³o.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆
PaulinaParticipant"Go³±bki z grzybami"
Sk³adniki:
300 g ¶wie¿ych grzybów
500 g ¶wie¿ej kapusty
2 cebule
3-4 ³y¿ki oleju
2 ³y¿ki sto³owe margaryny
2 szklanki sosu ¶mietanowego z przecierem pomidorowym
sólSposób wykonania:
G³owkê kapusty oczy¶ciæ i po wykrojeniu g³±ba ugotowaæ na pó³miêkko w osolonej wodzie.Nastêpnie oddzieliæ li¶cie i lekko pobiæ nerwy li¶ciowe.Grzyby ugotowane drobno pokroiæ,wymieszaæ z posiekan± przesma¿on±cebul±,posoliæ i obsma¿yæ.Farsz k³a¶æ na li¶ciach kapu¶cianych i zawijaæ je w koperty.Go³±bki obsma¿yæ,zalaæ sosem ¶mietanowym z przecierem pomidorowym i dusiæ 30-40 minut.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆
-
AuthorPosts