Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paulina

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 31 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 4 #43050
    Paulina
    Participant

    "Zupa z m³odych ziemniaków"

    Sk³adniki:

    12 ziemniaków
    1 pietruszka
    3 cebule
    100 g s³oniny
    sól

    Sposób wykonania:

    Ziemniaki obraæ i ugotowaæ z dodatkiem soli.Przed koñcem gotowania do³ozyæ pietruszkê oraz drobno pokrojon± i przesma¿on± cebulê,jak te¿ kawa³ki solonej s³oniny.

    Przepis zosta³ nadany na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 B)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43049
    Paulina
    Participant

    "Ucha rybacka"

    Sk³adniki:

    400 g ryby
    2 ziemniaki
    1 marchew
    1-2 cebule
    seler
    pieprz
    sól

    Sposób wykonania:

    Rybê sprawiæ,wypatroszyæ,w³o¿yæ do rondla i zalaæ wod±.Do gotuj±cego sie wywaru dodaæ obrane i pokrojone w kostkê marchew,ziemniaki,cebulê,seler oraz pieprz.Szybko doprowadziæ do zagotowania,posoliæ,po czym dogotowaæ na ma³ym ogniu.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43047
    Paulina
    Participant

    "Rzodkiew z gêsim smalcem"

    Sk³adniki:

    2-3 rzodkwie
    1 cebula
    1 ³y¿ka sto³owa gêsiego smalcu
    sól

    Sposób wykonania:

    Rzodkiew obraæ,umyæ w zimnej wodzie i zetrzeæ na tarce o du¿ych otworach.Obran± cebulê posiekaæ,zimieszaæ z przygotowan± rzodkwi±,doprawiæ roztopionym smalcem i posolic do smaku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drugê Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43046
    Paulina
    Participant

    "Sa³atka z buraków ze ¶mietan±"

    Sk³adniki:

    2-3 buraki
    3 ³y¿ki sto³owe ¶mietany
    1 ³y¿ka sto³owa 3% octu
    sól

    Sposób wykonania:

    Buraki ugotowane w ³upinie (w celu zachowania koloru mo¿na dodaæ do octu)obraæ,zetrzeæ na tarce o du¿ych otworach,po czym posoliæ do smaku i dodaæ ¶mietanê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43040
    Paulina
    Participant

    "Pampuszki ziemniaczane"

    Sk³adniki:

    12 ziemniaków
    pó³ szklanki m±ki
    1 jajko
    2 ³y¿ki sto³owe mas³a topionego lub oleju
    pó³ szklanki ¶mietany
    sól

    Sposób wykonania:

    Ziemniaki ugotowane w ³upinie ostudziæ i obraæ,po czym przepu¶ciæ przez maszynkê.Nastêpnie dodaæ sól,jajko oraz m±kê i wymieszac,a¿ powstanie masa o jednolitej konstystencji.Przygotowan± masê rozwa³kowaæ na grubo¶æ 2 cm,pokroiæ na niewielkie romby i obsma¿yæ.Gotowe pampuszki polaæ ¶mietan±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43038
    Paulina
    Participant

    "Krokiety ziemniaczane z miêsem"

    Sk³adniki:

    12 ziemniaków
    2 jajka
    4 ³y¿ki sto³owe smalcu
    3 ³y¿eczki do herbaty m±ki
    3 ³y¿ki sto³owe tartej bu³ki
    4 ³y¿ki sto³owe ¶mietany
    sól

    Sposób przygotowania:

    Starte surowe ziemniaki odcisn±æ,dodaæ 1 jajko oraz sól i wymieszaæ.Z masy ziemniaczanej formowaæ niewielkie kulki,nape³niaæ je farszem miêsnym,panierowaæ w m±ce,jajku i tartej bu³ce,a nastêpnie podsma¿yæ,u³o¿yæ w brytfannie,polaæ roztopionym mas³em i udusiæ.Przed podaniem polaæ ¶mietan±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43036
    Paulina
    Participant

    "Chrust ziemniaczany"

    Sk³adniki:

    6-7 ziemniaków
    3 szklanki m±ki
    1-2 jajka
    0,3 szklanki oleju
    sól

    Sposób wykonania:

    Ugotowane ziemniaki przepu¶ciæ przez maszynkê po czym zmieszaæ z m±k±,¿ó³tkami i ubitymi bia³kami.Uzyskan± masê cienko rozwa³kowaæ,a nastêpnie pokroiæ na ma³e romby i ka¿dy przeci±æ w ¶rodku.Sma¿yæ je we fryturze.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43034
    Paulina
    Participant

    "Ziemniaki z grzybami w ¶mietanie"

    Sk³adniki:

    7-8 ziemniaków
    400 g grzybów
    2-3 cebule
    1 ³y¿ka sto³owa m±ki
    0,3 szklanki topionego mas³a
    pó³ szklanki ¶mietany
    zielenina
    pieprz
    sól

    Sposób wykonania:

    Pokrojone w kostkê ziemniaki usma¿yæ na pó³ miêkko,po czym zmieszaæ z gotowanymi grzybami i usma¿yæ.Dodaæ przesma¿on± cebulê,m±kê,pieprz i ¶mietanê,wymieszaæ,przykryæ patelniê pokrywk± i wstawiæ na 5-10 minut do piekarnika.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43033
    Paulina
    Participant

    "Kopytka bia³oruskie"

    Sk³adniki:

    12 ziemniaków
    pó³ szklanki m±ki
    1 cebula
    200 g s³oniny
    sól

    Sposób wykonania:

    Do startych ziemniaków dodaæ m±kê oraz sól i wymieszaæ.Powsta³e ciasto rozwa³kowaæ i pokroiæ na pasma,a nastêpnie na kawa³ki d³ugo¶ci 2-3 cm,po czym zapiec w piekarniku w brytfannie posmarowanej t³uszczem.Zapieczone kopytka ugotowaæ i podaæ je ze sma¿on± cebul± i s³onin±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43029
    Paulina
    Participant

    "Sasznie bia³oruskie z twarogiem"

    Sk³adniki:

    10 ziemniaków
    pó³ szklanki m±ki
    1 cebula
    200 g twarogu
    2 jajka
    sól

    Sposób wykonania:

    Ugotowane w ³upinie ziemniaki obraæ i ut³uc,dodaj±c m±kê,jajko i sól.Dobrze wymieszaæ i uformowaæ placuszki.Po¶rodku ka¿dego k³a¶æ farsz z twarogu zmieszanego z surowym jajkiem i zacisn±æ brzegi.Sasznie panierowaæ w m±ce,a nastêpnie usma¿yæ z obu stron.Podawaæ na gor±co z mas³em lub ¶mietan±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43024
    Paulina
    Participant

    "Placki ziemniaczane z bursznic±"

    Sk³adniki:

    12 ziemniaków
    1 ³y¿ka sto³owa m±ki
    3 ³y¿ki sto³owe oleju
    3/4 szklanki cukru
    200 g bursznicy w zalewie

    Sposób wykonania:

    Ziemniaki obraæ i zetrzeæ na tarce o ma³ych otworach.Do tej masy dodaæ sól oraz m±kê wszystko wymieszaæ i sma¿yæ.Brusznicê oddzieliæ od soku,który nale¿y zagotowaæ z cukrem,w³o¿yæ do niego brusznicê i podaæ do placków ziemniaczanych.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 :):)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43022
    Paulina
    Participant

    "¦wie¿e grzyby sma¿one z cebul±"

    Sk³adniki:

    450 g grzybów
    1 cebula
    100 g s³oniny
    sól

    Sposób przygotowania:

    Grzyby oczy¶ciæ,sparzyæ wrz±tkiem,umyæ,pokroiæ i usma¿yæ na s³oninie,dodaj±c przesma¿on± cebulê i sól.Trzymaæ na ogniu,a¿ bêd± miêkkie.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43021
    Paulina
    Participant

    "Pieczarki sma¿one"

    Sk³adniki:

    200 g pieczarek
    2 ³y¿ki sto³owe topionego mas³a
    1-2 cebule
    sól

    Sposób wykonania:

    Pieczrki odpowiednio przygotowaæ,po czym pokroiæ,obsma¿yæ na ma¶le,posoliæ i zamieszaæ z przesma¿on± cebul±.Podawaæ z gotowanymi ziemniakami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43020
    Paulina
    Participant

    "Marchew duszona z jab³kami"

    Sk³adniki:

    7 marchwi
    4 jab³ka
    3 ³y¿ki sto³owe cukru
    2 ³y¿ki sto³owe mas³a
    sól

    Sposób wykonania:

    Surow± marchwe pokroiæ w du¿± kostkê,dodaæ mas³o oraz trochê wody i udusiæ.Na 15 minut przed koñcem duszenia dodaæ kawa³ki jab³ek,cukier,sól i mas³o.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆

    in reply to: Re:Partia nr 4 #43019
    Paulina
    Participant

    "Go³±bki z grzybami"

    Sk³adniki:

    300 g ¶wie¿ych grzybów
    500 g ¶wie¿ej kapusty
    2 cebule
    3-4 ³y¿ki oleju
    2 ³y¿ki sto³owe margaryny
    2 szklanki sosu ¶mietanowego z przecierem pomidorowym
    sól

    Sposób wykonania:

    G³owkê kapusty oczy¶ciæ i po wykrojeniu g³±ba ugotowaæ na pó³miêkko w osolonej wodzie.Nastêpnie oddzieliæ li¶cie i lekko pobiæ nerwy li¶ciowe.Grzyby ugotowane drobno pokroiæ,wymieszaæ z posiekan± przesma¿on±cebul±,posoliæ i obsma¿yæ.Farsz k³a¶æ na li¶ciach kapu¶cianych i zawijaæ je w koperty.Go³±bki obsma¿yæ,zalaæ sosem ¶mietanowym z przecierem pomidorowym i dusiæ 30-40 minut.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Paula__18 😆

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 31 total)