Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z wędzonej ryby z ziemniakami

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków mundurkach
  • 2 średnie cebule
  • 1 dorsz wędzony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w cienkie krążki. Rybę oczyścić ze skóry i ości i drobno pokroić. Jajka obrać. Jedno żółtko wymieszać z olejem, sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem do smaku. Drugie jajko i żółtko drobno posiekać. W szklanej salaterce ułożyć partiami ziemniaki, lekko posypać pieprzem, ułożyć warstwę cebuli i warstwę ryby, zalać przygotowanym sosem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.  Posypać posiekanym jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *