Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mozaikowa rolada wołowa

 

Składniki:

    • 1 kg mielonej wołowiny
    • 20 dkg szynki
    • 20 dkg sera mozzarella
    • 2 jajka
    • ½ szklanki soku pomidorowego
    • ¾ szklanka pokruszonego miąższu bułki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • masło
    • ¼ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Jajka wybić do miski, skłócić widelcem, dolać sok pomidorowy. Dodać mięso, miąższ bułki, pietruszkę, oregano, czosnek, sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Na blacie kuchennym rozłożyć folię i na niej uformować z przygotowanego mięsa kwadrat o boku około 30 cm. Na tak przygotowanej masie mięsnej rozłożyć plastry szynki i posypać pokrojonym drobno serem mozzarella. Unosząc folię zwinąć przygotowany mięso i farsz w miarę ciasny rulon. Dokładnie skleić brzegi. Tak przygotowaną roladę ostrożnie ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć wiórkami masła, piec przez 75 minut polewając powstałym sosem. Znakomita zarówno na gorąco jak i na zimno.
Aby potrawę podawaną na gorąco dodatkowo uatrakcyjnić możemy 15 minut przed zakończeniem pieczenia położyć na niej plastry żóltego sera lub sera mozzarella.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *