• 4 kotlety z antrykotu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1, 5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • kość goleniowa wołowa pocięta na kawałki wraz ze szpikiem
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzania:

W niewielkiej ilości wody gotujemy powoli pociętą kość goleniową, po około 1 godzinie wyjmujemy ostrożnie kości wraz ze szpikiem, odstawiamy aby wystygła. Z kości wyjmujemy szpik uważając aby nie pozostawić z nim odłamków kości. W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy cebulę, sól i pieprz, gotujemy powoli aż zredukuje się do ¾ objętości.
Kotlety z antrykotu wołowego smarujemy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i układamy na gorący ruszt,  po kilku minutach solimy, odwracamy i dopiekamy przez 3 minuty. W międzyczasie kończymy sos, dodajemy doń masło, mieszamy, a gdy się ono rozpuści dodajemy przetarty przez sito szpik i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Zdejmujemy kotlety z rusztu, polewamy gorącym sosem i podajemy. Jako dodatki możemy podać szparagi z wody i ziemniaki piure.


Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi