Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

15 kroków aby zostać Królem Grilla


5. Mięsa

Tu leży domena prawdziwego Króla Grilla – i pole do popisu – dobre mięso na grilla wcale nie znaczy że musi być drogie – tanie kawałki mięsa sprawdzają się doskonale, można z nich zrobić burgery (tak napisałem burgery) nie mam jednak na myślę tej anonimowej masy o zawartości mięsa zwanej hamburgerami które kupuje się w okrągłym opakowaniu o dacie przydatności przez następne dwa lata, mówię o burgerach które Król przygotuje sam, od mielenia mięsa po jego przyprawienie i ostateczne upieczeniu na grillu.

Mając na myśli tanie mięsa mam również na myśli wspaniale zamarynowane żeberka, upieczone tak aby dalej były soczyste, a marynata nie była przypalona. Mam na myśli cudowne szaszłyki, i mając te wszystkie myśli nie mam na myśli nić kupionego „gotowego” mam na myśli to co przygotujesz wkrótce sam.

Oczywiście każdy wie że to co naprawdę dobre musi kosztować jednak nie każdego stać na steki z argentyńskiej wołowiny (choć każdy powinien mieć choć raz możliwość spróbowania prawdziwego steku), choć ceny wołowiny spokojnie nadążają za cenami z zachodu to jednak jej jakość nie zmieniła się raczej wcale – dalej do wyboru mamy „Wołowie bez kości”, gulaszową i kawałki na rosół czyli „Wołowinę z kością”– tutaj błagam wszystkich rzeźników czytających to – zacznijcie ciąć wołowinę również na różnego rodzaju steki – my „Króllowie Grllów” tego chcemy, chce tego każdy kto lubi eksperymentować w kuchni, chce tego każdy kto jadł porządnego stęka, chcemy mieć możliwość zakupu dobrze „pociętego mięsa”… i to pochodzenia polskiego a nie importu, mnie chcemy wołowiny z krowy która za tydzień by zdechła bo już taka stara jest, chcemy z młodego byczka pasionego na łące, najlepiej z rasy mięsnej.

Ważna sprawa o której zapomniałem kurczaki – kurczaki mi kilka zalet po pierwsze jest tani, po drugie jak go przygotujemy taki jest – smak jego w dużej mierze zależy od sposobu w jaki go przeprawimy, po trzecie nawet „grubsze” kawałki pieką się stosunkowo szybko. Kurczak wymaga jednak zdecydowanych smaków – w dziale grill znajdziecie kilka naprawdę godnych wypróbowania przepisów na kurczaka z grilla choćby Tandoori czy Piri Piri…
W ostatniej części poradnika znajdziecie linki do polecanych przez nas przepisów.

O czy należy pamiętać przy grillowaniu mięś:
– Mięso powinno być zamarynowane przez co najmniej półgodziny – lub optymalnie przez jeden lub więcej dni.- Mięso nie powinno być wyjęte bezpośrednio z lodówki – powinno mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej – szybciej wtedy się usmaży i w sposób bardziej równomierny – będzie bardziej soczyste a jednak w pełni ugotowane.
– Nigdy nie kładź na grill zamrożonego mięsa
– Można w niektórych przypadkach przygotować mięso w inny sposób np. przez duszenia a wykończyć na grillu – wszytko zależy od ciebie – ważny jest efekt – zachwyt gości i uznanie dla Wyśmienicie Nam Grillującego Króla.
– Kawałki potrzebujące dłuższego pieczenia należy najpierw szybko na gorącym grillu podsmażyć z obu stronach tak aby mięsa się zamknęło, dopiero później piec na wolniejszym (w niższej temperaturze) ewentualnie później ponownie dajemy w gorętsze miejsce grilla aby przypiec jeśli ktoś tak lubi.
– Jeśli przygotowujesz szaszłyki na drewnianych patyczkach namocz je wcześniej w wodzie nie będą się spalały tak szybko.

 

Przy pieczeniu mięs należy uważać na to aby wieprzowina a przede wszystkim kurczak mył zawsze ugotowany na wskroś (nie znaczy że nie ma być soczysty) znaczy to że nie może być nic surowego, a ma to związek z niebezpieczeństwem zakażenia.

Jako że artykuł troszkę się rozrósł bardziej niż przewidywałem zostanie podzielony na kilka części.
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *