Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

15 kroków aby zostać Królem Grilla


1. Węgiel

Węgiel jest pierwszym ważnym elementem – to od niego zależy w dużej roli smak potraw i cała przyjemność grillowania – kilka szybkich porad jaki węgiel wybrać:
Duże kawałki i nie brykiety (nadają się one rzadziej jako dodatek aby podtrzymać przez dłuższy czas żar, wiadomo że nie sklejają się same z siebie tylko z dodatkami chemicznymi, więc wiadomo).

Im większe kawałki tym dłużej i bardziej jednolicie będą się spalały, drobniejsze kawałki szybciej się spalają więc można ich dodać na początku „procesu” grillowania. 

I teraz moja teoria ale chyba prawdziwa – węgiel drzewny jest niczym (bo nim jest) węgiel aktywny działa niczym filtr pochłaniać przez swoją porowatość rozmaite substancje z otoczenia należy więc unikać pozostawiania węgla w miejscach gdzie się przechowuje śmierdzące lub trujące chemikalia, rozpuszczalniki czy paliwa – wg mnie garaż nie jest najlepszym miejscem do przechowywania węgla.
Jakby nie patrzeć część z tego co węgiel wchłonie wyląduje na naszym mięsie – być może zmieniać jego smak, bądź podtruwając nas troszkę… i pewnie się znajdzie setki naukowych metod aby podważyć tę teorię lub ją obalić, a może jednak potwierdzić wiec jak mawiają angole „better safe than sorry"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *