Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

15 kroków aby zostać Królem Grilla


2. Podpałka

Wyboru podpałki każdy powinien dokonać sam, osobiście najbardziej lubię te stałe białe lub takie włókniste, podpałka płynna nadaję się do ponownego rozpalenia grilla jeśli coś pójdzie nie tak, należy jednak z nią uważać jest najbardziej niebezpieczną ze wszystkich. Ostatnio widziałem również niezły petencik torebki z węglem które podpala się w całości, łatwy sposób na podpalenie grilla (papier jest nasączony czymś i stanowi jednocześnie podpałkę).

Można również użyć drobnych kawałków drewna –tylko musi to być drewno z drzewa liściastego bez farb czy lakierów, drewno np. z wiśnie doda mięsu wspaniałego aromatu…

Tak wiec dla początkujących adeptów – podpalamy podpałkę stałą jak już „rozbuja się” układamy na niej kopiec z węgla drzewnego kładąc najpierw kilka grubych kawałków – ogień ma opływać jak największą powierzchnię kopca, jak już węgiel się rozpali i nie będzie już płomieni możemy podmuchać odrobinę, zostawiamy jednak kopiec nienaruszony przez co najmniej kilkanaście minut. (dla leniwych patencik – stara suszarka do włosów świetnie nadają się do rozpalania żaru, dla własnego bezpieczeństwa nie używaj nowej suszarki swojej żony)

Grillów z pokrywami nie należy zamykać przez ten czas.

Należy pamiętać że podpałka nie może być nawet w najmniejszym stopniu wyczuwalna zanim położymy cokolwiek na grilla.

3. Grill

Wybór grilla jest sprawą niesamowicie ważną – Głównia dla twojego statusu społecznego Króla Grilla – im większy grill tym bardziej królewsko będziesz wyglądać … troszkę sarkastycznie jednak coś w tym prawdy jest… pierwszą rzeczą podczas zakupu grill jest upewnienia się że jest to konstrukcja solidna i pewnie trzymająca się na nogach, po pierwsze solidnie wykonany grill (pewnie droższy) będzie nam służył dłużej , wiele dłużej niż byle jaki trzęsący się na wietrze grill typu „oferta specjalna”.
Jako że ma to tez związek z bezpieczeństwem grillującego, towarzyszy oraz otoczenia, konstrukcja grilla jest ważna, należy też zachować odpowiednie środki bezpieczeństwa, nie chcemy aby coś co ma być przyjemnością nie okazało się tragedią, szczególnie małe dzieci i grill razem jakoś nie pasują.

Lepszy grill będzie służył nam przez wiele więcej lat niż byle g… , wiec na dłuższą metę lepiej od razu wydać troszkę więcej i mieć produkty który można używać przez lata.

Typ grilla należy do indywidualnych upodobań: gazowy dla wygody , na węgiel dla smaku i przyjemności grillowania, a o grillach można by pisać całymi godzinami wiec może osobny artykuł na ten temat za kilka dni…

Szczerze mówiąc osoby o zdolnościach konstruktorskich powinny same spróbować zaprojektować i zbudować własny grill.

 

 

4. Mięso czy kiełbasa

Na początku epoki grillowania w Polsce kilkanaście lat temu – kiełbasa królowała – teraz więcej się robi ryb, mięś i warzyw.
Jeśli jednak wybieramy już kiełbasę – błagam was nie wspierajcie bylejakości nie kupujcie zmiksowanego na miazgę chłamu –bo nazywa się „grillowa” nie oznacza że będzie dobra na grilla oznacza ze producent tak ją nazwał bo jedynie pieczeni na grillu da jaj jakikolwiek smak i spowoduje że ktoś się jej „chyci”, kiełbasa na grilla ma być dobra kiełbasą nie musi być podsuszana aby mocno wędzona, ale musi być naturalna, nie kupujcie nic anonimowego w supermarkecie – najczęściej sprzedawana tam jest tylko dla tego że producent dał w ofercie najniższą cenę. Produkty „markowe” tez się dzielą

Kupujcie produkty lokalne od znanych lokalnie producentów – to oni mogą najwięcej stracić jeśli będzie produkował dziadostwo – pyzatym lokalne produkty są bardziej Eco – poza tym kupując lokalnie dajecie pośrednio pracę swoim sąsiadom… (nie koniecznie tym z którymi się kłócicie o granice… ) sprawa ważna przy spowolnieniu jakie ostatnio odczuwamy.

 

Jeśli mam coś polecać to różnego rodzaju „śląskie” też trzeba sprawdzić czy jest dobra, białe surowe, surowe podwędzane,

Jednak kiełbasa zawsze przegrywa z mięsem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *