Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z ziemniaków i żółtego sera

Składniki:

  • 4 szklanki wywaru z kości
  • 5 ziemniaków
  • kawałek żółtego sera / około10 dkg /
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniak umyć, obrać, zalać wywarem z rosołu i ugotować, przetrzeć przez sito. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnego wywaru i śmietaną, wlać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtko rozmieszać, połączyć z startym żółtym serem, dodać do zupy i zagotować. Podawać w filiżankach posypane posiekaną zieloną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *