Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia panierowana z sosem Tzatziki

Składniki:

    • 1 kg filetów z tilapii lub pangi
    • 2 jajka
    • mąka
    • tarta bułka
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz
    • olej o masło

    Sos:

    • 2 szklanki gęstego jogurtu
    • 1 świeży ogórek
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1 łyżka koperku
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • łyżka oliwy z oliwek
    • łyżka octu jabłkowego
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować sos. Ogórek umyć, osuszyć, utrzeć na wiórka, posolić. Gdy puści sok, odcisnąć. Obrany czosnek zmiażdżyć w prasce i wraz z pietruszką , koperkiem i oliwą dodać do ogórków. Całość zalać jogurtem, przyprawić, wymieszać, odstawić do lodówki. Jeśli nie mam gęstego jogurtu mieszam dostępny jogurt z naturalnym serkiem homogenizowanym.
    Filety rybne umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut Jajka wybić na talerz, dokładnie wymieszać. Każdą porcję ryby obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i panierować w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć porcje ryby na złoty kolor. Podawać z przygotowanym sosem i pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *