Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tapenada Danuty

Dla miłośników dobrego smaku. Zbiór znakomitych przepisów. Tapenada Danuty. Do jej wykonania potrzebujesz: oliwek, anchois, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 20 zielonych oliwek
  • 10 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków oregano
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka kaprów
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Oliwki odsączyć z zalewy i przełożyć do blendera.
    Fileciki anchois odsączyć z oleju i również przełożyć do blendera.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze oregano, tymianek i kapary.
    Całość polać oliwą z oliwek.
    Następnie dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.
    Doprawić ja do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *