Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos portugalski

Składniki:

  • 100 ml białego wytrawnego wina lub madery
  • 1 szklanka rosołu lub sosu z pieczeni
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek mieszanych zielonych gałązek pietruszki, selera, estragonu, tymianku, majeranku, szczypiorku i koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, a następnie zrumienić na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać posiekany czosnek, zrumienić. Dodać umyte zioła i pomidory. Dusić powoli pod przykryciem parę minut. Dodać rosół i wino. Udusić, a następnie przetrzeć przez sito. Podgrzewając zagęścić.
Podawać na gorąco jako dodatek do gotowanych mięs i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *