Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapasy

Dżem śliwkowo cytrynowy

Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek ¾ szklanki wody 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Syrop: 1,75 szklanki wody 1,2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, przekroić na połówki. W rondlu o grubym dnie połówki śliwek zalać wodą, powoli gotować aż śliwki się rozgotują. Śliwki, jeśli chcemy uzyskać dżem bez skórek przetrzeć przez sito. Dodać syrop,…

Marmelada marchewkowo cytrusowa

Składniki: 3 cytryny 2 pomarańcze 3 szklanki wody 5 szklanek cukru kryształ 3 szklanki tartej marchwi Sposób przyrządzenia: Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Przekroić na połowy, wycisnąć sok, odłożyć. Pozostałe po wyciśnięciu soku pokroić w paski. Sok i pokrojone w paski owoce przełożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę i gotować…

Kapusta kwaszona po koreańsku

Składniki: 2 kg białej kapusty 4 marchewki 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju ½ łyżki mielonej papryki 6 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli ¼ szklanki octu Sposób przyrządzenia: Kapustę, marchew i czosnek pokroić wg uznania, ciasno nałożyć do sterylnych słoików. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia,…

Dżem jabłkowo ananasowy

Składniki: 55 dkg obranego pokrojonego w kostkę ananasa 35 dkg obranych pokrojonych w kostkę jabłek 2 szklanki wody 40 dkg cukru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać ananasa i jabłka gotować powoli przez 45 minut, dodać cukier i sok cytrynowy. Gotować aż składniki będą miękkie, a…

Pomidory konserwowane

Składniki: Małe pomidory Zalewa: 3 łyżki soku cytrynowego 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Słoiki wysterylizować gotując przez 15 minut. Pomidory włożyć do wrzącej wody, pozostawić na 2 minuty, schłodzić i obrać ze skóry. Przekroić na połowę, wyciąć zdrewniałą końcówkę. W słoju układać ciasno połówki pomidorów uważając aby nie pozostały między nimi pęcherze powietrza. Dodać do…