Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z dyni Nikodema

Złociste, puszyste a przede wszystkim pyszne placki z dyni. Do ich wykonania będziesz potrzebować: dyni, jabłka, jajka i kefiru. 
 

Składniki:

  • 500 g obranej dyni 
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kefiru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Dynię pokroić w kostkę.
    Wrzucić ją do garnka.
    Podlać odrobiną wody i lekko podgotować.
    Wówczas ja odcedzić, a gdy ostygnie wrzucić do blendera.
    Jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazdo nasienne.
    Wrzucić do dyni.
    Dodać jeszcze obraną marchewkę również pokrojona na mniejsze kawałki.
    Następnie wbić jajko i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Dodać kefir oraz cukier.
    Na koniec wsypać jeszcze trochę soli do smaku.
    Całość zblendować na gładką masę.
    Z gotowego ciasta smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *