Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze  śniegiem 

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1laska wanilii
  • 5 łyżek cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oddzielić  żółtka od białek. Z białek ubić piane dodając dwie łyżki cukru. Mleko zagotować . Do gorącego mleka łyżką wkładać porcję piany. Jednorazowo wkładać tak żeby porcje pływały swobodnie, gotować około 2 minuty . Ugotowane porcje wyjąć  i wyłożyć  na papierowy ręcznik  do osączenia i wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem zmielonym z wanilią na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewać powoli  gorące mleko, nadal ubijać . Masę ubijać  na parze ,aż do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę wyłożyć do salaterki, wystudzić. Na wierzch wyłożyć pianki z białek, wystudzić. Podawać jako deser  dla dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *