Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe zapiekane pod serową kołderką Iwony

Składniki:

  • 8 kotletów schabowych
  • 25 dkg tartego żółtego sera o ostrym smaku
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć rozbić z dwóch stron, każdy kotlet ponacinać na brzegach w kilku miejscach, natrzeć solą i kolorowym pieprzem. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni  obsmażyć kotlety z obu stron, wyjąć na półmisek i na tym samym  tłuszczu lekko obsmażyć paprykę, podlać  niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, poddusić około 2 minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 4 kotlety, na każdy położyć kawałek papryki, następny kotlet i znów paprykę. Tak powstały kopczyk przebić metalową szpadką, posypać serem i zapiec w piekarniku o temperaturze 190 stopni C około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *