Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona czerwona kapusta z porami i jabłkiem Iwony

Składniki:

  • 4 kg czerwonej kapusty
  • 8 dużych kwaśnych jabłek
  • 2 duże pory / białe części /
  • 6 dkg soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 7 zmiażdżonych goździków
  • 7 zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu


    Sposób przyrządzenia:

    Kapustę oczyścić i poszatkować. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w cieniutkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać  dokładnie i układać  w wyparzonych słojach, posypując solą i przyprawami, ubić drewnianym tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem, pozostawić na 4-5 dni w cieple, przenieść do chłodnego pomieszczenia. Przez następne dni zbierać pianę i przebijać do dna garnka kapustę drewnianym widelcem. Po skończonej fermentacji przenieść do wyparzonych słoików , zakręcić wieczka i odstawić na zimowe surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *