Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka jagodowa na cieście sypanym

Ciasto:

 

  • ½ szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 125 g biszkopcików
  • 125 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło

     

    Nadzienie:

  • 500 g czarnych jagód
  • kilka łyżek bułki tartej

 

 

Sposób wykonania:
Biszkopty rozgnieść tłuczkiem po czym wymieszać je z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
Następnie formę wysmarować masłem i na dno wysypać połowę pokruszonych składników.
Na nich ułożyć jagody wymieszane z bułką tartą i posypać je pozostałymi pokruszonymi składnikami.
Na samej górze posypać jeszcze wiórkami tłuszczu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *