Zupa rybna na Boże Narodzenie

4925
com_content.article
(Oddano 320 głosów z średnią 4.52 z 5)
Zupa rybna na Boże Narodzenie4.52 out of 5 based on 320 voters.


Zuparybnant3

Składniki:


    • 1 kg filetów z różnych gatunków ryb
    • 15 dużych krewetek
    • 25 dkg małży (muli)
    • 4 łyżki oliwy
    • 3 drobno pokrojone cebule
    • 3 rozgniecione ząbki czosnku
    • 2 obrane, pokrojone marchewki
    • 3 pokrojone drobno łodygi selera naciowego
    • ½ szklanki białego wytrawnego wina
    • 2 litry bulionu rybnego
    • 3 pokrojone pomidory
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 4 pokrojone w kostkę ziemniaki
    • liście laurowe
    • ulubione zioła
    • posiekana natka pietruszki
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Filety rybne pokroić na kawałki o wielkości jednego kęsa, usunąć resztki ości i skóry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek, dusić przez 10 minut mieszając. Dodać wino, a po kilku minutach pomidory, przecier pomidorowy, ziemniaki, zioła i liść laurowy. Po kilku minutach całość przełożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać bulionem rybnym gotować do momentu aż rozgotowane ziemniaki zaczną zagęszczać zupę. Dodać rybę i małże, gotować mieszając delikatnie 2 minuty, dodać krewetki, gotować aż lekko się zaróżowią i przestaną być szkliste. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Podawać zupę obficie posypaną natką Pietuszki. Jako dodatek podać białe pieczywo.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi