Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywa z piekarnika

Składniki:

    • 5 marchewek
    • 3 korzenie pasternaku
    • 4 małe cebulki
    • 4 ziemniaki
    • ¼ szklanki oliwy
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa umyć, obrać, osuszyć. Pokroić wg upodobań pamiętając jednak aby kawałki były zbliżonej wielkości. Wszystkie składniki przyprawić solą i pieprzem, skropić obficie oliwą, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury około 220 stopni i w tej temperaturze zapiekać warzywa przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 185 stopni i dopiec przez kolejne 15 minut. Podawać solo lub jako dodatek do dań mięsnych z drobiu i wieprzowiny. Smak można zaostrzyć dodając do potrawy kilkanaście kropli octu balsamicznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *