Sos piwno-cebulowy
Sos piwno-cebulowy4.60 out of 5 based on 245 voters.
Składniki:
- 3 cebule
- 10 dag masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżeczka kminku
- 100 ml bulionu mięsnego
- 100 ml jasnego piwa
- sól
- pieprz
- 2 łyżki białego octu winnego
-
Masło bardzo dobrze rozgrzać, wówczas wsypać do niego cukier, mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie karmel po czym dodać do niego posiekaną cebulkę.
Przesmażyć i oprószyć całość mąką.
Dokładnie wymieszać i dodać kminek razem z piwem i wywarem.
Wymieszać i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem ora octem winnym.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 11, luty 2010 08:05
- Wiktoria Skowrońska
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny