Sandacz po śródziemnomorsku

6058
com_content.article
(Oddano 363 głosów z średnią 4.47 z 5)
Sandacz po śródziemnomorsku4.47 out of 5 based on 363 voters.


Cf521c437157532f

Składniki:


    • 1 sandacz (okoń, amur, szczupak…)
    • sok z cytryny
    • oliwa
    • mąka
    • koperek
    • masło
    • sól, pieprz biały
    Duszone pomidory:
    • 2 pomidory
    • 1 duża cebula
    • natka pietruszki lub bazylia
    • 2 ząbki czosnku
    • zielone i czarne oliwki
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Sandacza umyć, sprawić, wyfiletować (patrz tutaj). Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować duszone pomidory. Dorodne, dojrzałe lecz twarde pomidory umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć zdrewniały koniec. Cebulę i czosnek obrać, grubo pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać pomidory, zmniejszyć ogień, dusić przez kilka minut, dodać oliwki i zieleninę, wymieszać, przyprawić, dusić razem jeszcze 5 minut, odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, porcje sandacza obtoczyć w mące, smażyć aż ryba zacznie się rumienić. Podawać z duszonymi pomidorami, ziemniakami piure. Talerz garnirować liśćmi sałaty i posiekanym drobno koperkiem wymieszanym z oliwą pozostałą ze smażenia ryby.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi