Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpeciki zapiekane pod żółtym serem

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 4 jajka
  • 25 dkg żółtego sera Gouda
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta
  • szczypta mielonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • gotowy sos borowikowy
  • olej

    Sposób  przyrządzenia:
    Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę  pietruszki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, posiekać. Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą,  natkę pietruszki. Przyprawić solą, mieloną papryką i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki, układać w uprzednio natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni C i piec około 30 minut. Przygotować sos borowikowy wg przepisu na opakowaniu. Pulpeciki wyjąć na półmisek i zalać gorącym sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *