Okoń w aromatycznym sosie

15027
com_content.article
(Oddano 239 głosów z średnią 4.38 z 5)
Okoń w aromatycznym sosie4.38 out of 5 based on 239 voters.


Składniki:

Arx1288434151a
  • 2 kg średniej wielkości okoni
  • mąka pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną do panierowania
  • olej


    Sos:

  • 10 dkg wędzonego boczku w plastrach
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki tartego imbiru
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • zielenina do dekoracji

    Sposób przyrządzenia:

    Ryby sprawić pozostawiając głowy z których usuwamy łuki skrzelowe i oczy, umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mąkach i obrumienić na gorącym oleju, odłożyć.  Przygotować sos. Boczek pokroić w paseczki, cebule i czosnek w kostkę. Na patelni  rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek, chwilę smażyć mieszając, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać imbir, sos sojowy, łyżkę wody, przyprawić. Chwilę gotować. Okonie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowanym sosem, zapiec w piekarniku.  Przed podaniem udekorować zieleniną.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

  • Przepisy na sałatki
    Wspanaiłe przepisy na pizzę
    Dania z Grilla
    Przepisy na wieprzowinę
    Przepisy na wspaniałe ciasta


    Znajdź nas w Google+

    Najnowsze przepisy kulinarne:
    Top Blogi