Małże zapieczone w sosie beszamelowym

6909
com_content.article
(Oddano 180 głosów z średnią 4.78 z 5)
Małże zapieczone w sosie beszamelowym4.78 out of 5 based on 180 voters.


Składniki:
  • 50 dkg świeżych muli
Marynata:
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sos:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać wrzątkiem, gotować chwilkę aż się otworzą. Widelcem wyjąć mięso małży, skorupki odłożyć. Mięso małży zalać marynatą i odstawić na około 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć nie rumieniąc. Dodać mleko, doprowadzić do wrzenia mieszając. Tak przygotowany sos przecedzić przez sito, przyprawić, dodać posiekane czosnek i koperek, wymieszać. Mięso małży obsączyć z marynaty, włożyć do muszli, zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi