Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Patryka

Nie wiesz jak przyrządzić żeberka? Wypróbuj przepis Patryka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, czosnku, musztardy i miodu. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Do miseczki przełożyć musztardę.
    Dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Następnie wlać sos sojowy oraz olej.
    Dodać jeszcze miód oraz słodką i ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Marynować je przez kilka godzin, im dłużej tym lepiej.
    Następnie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na złoto albo wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Aby były bardziej soczyste, można je włożyć do rękawa do pieczenia.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *