Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z żeberek wieprzowych i kukurydzy

Składniki:

  • 50 dkg mięsistych żeberek wieprzowych podzielonych na porcje
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 oczyszczone, pokrojone na 5 cm kawałki kukurydze cukrowe
  • 20 dkg obranych pokrojonych w plastry ziemniaków
  • 20 dkg grubo pokrojonej kapusty
  • 1 pokrojona w plastry cebula
  • 3 cm, pokrojony w plastry kawałek imbiru
  • 5 łodyg dymki pokrojonej w 5 cm kawałki
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu


Sposób przyrządzenia:

Mięso zalać wrzątkiem na 1 minutę, wodę odlać, żeberka wypłukać zimną wodą. W rondlu zalać zimną wodą żeberka, dodać kostkę bulionową, doprowadzić do wrzenia, dodać imbir i cebulę, powoli gotować 20 minut. Dodać kukurydzę i gotować razem kolejne 5 minut. Dodać kapustę, ziemniaki, sól i pieprz, a gdy te będą miękkie podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *