Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki w cieście Ilony

Składniki:

  • 1 ¼ szkl mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 ½ łyżeczki sproszkowanego kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 duży ziemniak
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Do miseczki wsypać mąkę, dodać do niej olej, kminek, pieprz, kurkumę oraz sól.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania puszystej masy, wówczas nie przerywając miksowania wlewać stopniowo wodę, aż uzyskasz gładką konsystencję i ciasto stanie się trochę gęstsze niż gęsta śmietana.
Następnie ziemniaki pokroić w cieniuteńkie plasterki, które moczyć w cieście i smażyć około 5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *