Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczeń zapiekana z pieczarkami

Składniki:

  • 2 kg surowego boczku
  • 1 kg pieczarek
  • 30 dkg żółtego sera Gouda
  • 4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 8  ugotowanych na twardo jajek
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa typu Vegeta
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce razem z obranym czosnkiem. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić, dodać umyte, pokrojone pieczarki, podsmażyć. Doprawić do smaku solą, Vegetą i pieprzem, dodać mleko, boczek i dokładnie wymieszać. Przygotować żaroodporne natłuszczone naczynie. Masę przełożyć i do środka masy wyłożyć ugotowane jajka. Posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1 ½ godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *