Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik mojej mamy

Składniki:

  • 1 kg półtłustego sera twarogowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 12 jajek
  • 1 kostka masła
  • ½ kg cukru
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i dwukrotnie zemleć razem z serem.
Wówczas dodać roztopione lecz nie gorące masło i dokładnie wymieszać.
Następnie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę po czym dodać je do masy ziemniaczano-serowej.
Wrzucić jeszcze rodzynki oraz kandyzowaną skórkę i całość dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tarta.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
Po upieczeniu nie wyjmować, pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi dziwaczkami do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *