Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z fasolki szparagowej i papryki

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej zielonej
  • 250 g fasolki szparagowej żółtej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g kiełków sojowych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 75 ml bulion warzywny
  • 75 ml octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 gruszki
  • sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:

  1. Fasolkę blanszować w osolonej wodzie po czym ją odcedzić,  przelać zimną woda i pokroić na mniejsze kawałki.
    Boczek również pokroić w kostkę i przesmaży na patelni po czym dodać posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, kiełki sojowe oraz fasolkę.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu około 2 minut.
    Po tym czasie wlać bulion i doprawić do smaku octem balsamicznym, solę, pieprzem oraz cukrem.
    W miedzy czasie obrane gruszki pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny i ułożyć wokół talerza.
    Na środku ułożyć składniki z patelni i posypać całość posypanymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *