Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z czerwonej kapusty w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • sok z cytryny

    Sos:

  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1winne jabłko
  • sól
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkować po czym zalać ją posolonym wrzątkiem i trzymać na ogniu ok. 5-7 min, wówczas ją odcedzić i skropić sokiem z cytryny.
    Następnie jabłka zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.
    Jajko ugotować na twardo po czym żółtko utrzeć razem ze śmietaną, szczypiorkiem, cebulą i pietruszką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Całość dokładnie wymieszać i zalać kapustę z jabłkiem.
    Przed podaniem posypać posiekanym białkiem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *