Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory z ogórków

Małosolne ogórki

Składniki: ogórki 3 kg sól kamienna 6-9 łyżek czosnek 2 ząbki koper 4 gałęzie chrzan 1 korzeń przyprawa do kwaszenia ogórków Sposób przyrządzenia: Do wielkiego słoja należy włożyć umyte ogórki, dodać do nich chrzan, czosnek, koper, przyprawę do kwaszenia ogórków. Z wody i soli kamiennej należy przygotować zalewę, zagotować ją i gorącą zalewać ogórki w…

Ogórki korniszonki

Składniki ogórki 2 kg sól 1 łyżka woda zimna 1 litr cukier 10 dag ocet 0,5 szklanki gorczyca 2 łyżki koper 2 gałązki ziele angielskie 10 sztuk pieprz 10 ziaren cebula 20 plasterków marchewka 2 sztuki Sposób przyrządzenia Do słoika wypełnionego małymi ogórkami wkładamy liść laurowy, koper, parę ziaren gorczycy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu, 2…

Ogórki kwaszone Teresy

Przepis na ogórki przechowywane w 1-litrowych słoikach typu Twist Składniki: ogórki małej wielkości chrzan czosnek koper sól woda liście z wiśni Sposób przyrządzenia: Na dno słoika wrzucić trochę kopru (1/2 kwiatostanu lub cały – w zależności od jego wielkości), 1/2 ząbka czosnku pokrojonego w nie za cienkie płatki (ilość w zależności od tego, jak kto…