Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta drożdrzowe

Ciasto jak drożdzowe

Składniki: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki cała margaryna 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy dowolne owoce Sposób przyrządzenia: Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek a następnie dodawać stopniowo cukier. Miksować tak długo aż nie poczują państwo cukru. Następnie dodajemy żółtka, cukier…

Ciasto półfrancuskie drożdżowe – krok po kroku, ilustrowane

Składniki: 525g mąki 300ml mleka 4 łyżki masła lub margaryny + tłuszcz do smarowania 1 jajo 1 łyżeczka soli ( lub nie ) 2 łyżeczki drożdży instant Sposób przyrządzenia: Wykonujemy ciasto drożdżowe ( przepis "ciasto drożdżowe – krok po kroku ) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kto ma maszynę do chleba, może ją wykorzystać do wyrobienia…

Ciasta drożdżowe – krok po kroku

Z ciasta drożdżowego wyrabia się różnego rodzaju słodkie i słone wypieki: bułki, rogaliki, strucle, placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe i parzone, kulebiaki, pizze i inne. Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże. Dodatkowymi: jaja, cukier, tłuszcz, preparaty zapachowe i bakalie lub nadzienie. Środkiem spulchniającym są drożdże powodujące fermentację, podczas…