Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zrazy

Zrazy wołowe ze szparagami, śródziemnomorską sałatką i zapiekanym chlebem

Składniki dla 4-6 osób 400 g wołowiny zrazowej 200-300 g szparagów podgotowanych lub marynowanych 750 g pomidorów koktajlowych z gałązką 1000 g zielonej fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej 1 bochenek chleba żytniego lub żytnio-pszennego 4-5 łyżek musztardy ( np. Dijon) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3-4 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek masła…

Wegetariańskie zrazy z bakłażana

Składniki: 3 bakłażany/około 1 kg/ ½ szklanki posiekanej zieleniny/ natka pietruszki, mięta/ 3 jajka 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek 2-3 łyżki bułki tartej Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osączyć na papierowym ręczniku, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć i wydrążyć cały miąższ. Wyłożyć do…

Zrazy na jabłkach

Składniki: 1 kostka rosołowa 4 kotlety schabowe 2 łyżki mąki 3 łyżki tłuszczu 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 łyżki masła sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Kotlety rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć solą, pieprzem i mąką, wówczas obsmażyć na rozgrzanej patelni. Następnie skórki z obrany jabłek wrzucić do rondla i przełożyć na nie…

Zrazy wołowe w sosie

Składniki: 8 plastrów wołowiny 8 plastrów boczku łyżka oleju 2 łyżki masła 2 szkl. bulionu 7 łyżek śmietany 4 łyżki musztardy kiszone ogórki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso lekko rozbić tłuczkiem po czym oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować z jednej strony musztardą. Następnie na musztardzie położyć plasterek boczku a na środku pasek ogórka. Całość…

Zrazy wołowe z żółtym serem

Składniki: 1 kg wołowiny na zrazy 2 duże cebule 6 sztuk kiszonych ogórków 10 plastrów gotowanej szynki 10 plastrów 10 plastrów żółtego sera Gouda 4 łyżki mąki olej sól pieprz Sposób przyrządzenia: Wołowinę umyć dokładnie, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na plastry,/10 plastrów /, rozbić, na cienkie płaty. Na każdym płacie układamy, plaster szynki ,…